Friday, July 13, 2007

Friday the 13th...

Vineri 13, pisica neagra

Pisica neagra care va taie drumul este, in aproape toate tarile, semn de ghinion. Nu uitati insa ca aduce noroc sa ai pisica neagra in casa, sa atingi o pisica neagra, sa iti intre in casa o pisica neagra, sa te intampine o pisica neagra la usa cuiva, sa vezi trei pisici negre la rand. Exista superstitii legate de aproape tot ce ne inconjoara. Lumea vizibila trebuie sa aiba neaparat o legatura cu cea nevazuta, a spiritelor, a norocului si nenorocului. Superstitiile sunt, totodata, o posibilitate de a controla neprevazutul, de a te pazi de acesta. Avem, asadar, superstitii legate de parti ale corpului, numere, nume, pantofi, haine, zile ale saptamanii, noapte, sarbatori, copii, graviditate, moarte, casa, mancare, animale etc.

Superstitii care prezic norocul Batutul in lemn. Inainte exista credinta conform careia spiritele bune traiesc in copaci. Astfel, batand in ceva facut din lemn, invocai aceste spirite sa te ajute contra nenorocirilor. De ce zicem "Noroc!" atunci cand stranuta cineva. In vremea cand ciuma bubonica facea ravagii in Europa, daca un bolnav stranuta cu forta, era semnul debutului bolii. Prin urmare, Papa Grigorie cel Mare (540-604) a dat o lege prin care le cerea oamenilor sa-i binecuvanteze pe cei care stranuta, in speranta ca se va stopa evolutia bolii. In acelasi timp, se astepta din partea acestora din urma sa-si acopere gura cu mana sau cu o bucata de panza. Motivul este evident: pentru a impiedica raspandirea bolii, dar si, conform credintei multora, pentru a pastra sufletul intact. Prin stranut, sufletul ar fi iesit din trup si ar fi deschis drumul mortii. O alta credinta mentioneaza ca inima se opreste cand stranuti, iar binecuvantarea ajuta la reintoarcerea vietii in trup. Dar, in ciuda tuturor acestor lucruri, pana-n zilele noastre, lumea a celebrat exact contrariul: cei care stranuta sunt felicitati, caci se crede ca un stranut puternic elimina raul din trup. In India se considera ca iti aduce ghinion sa stranute cineva cand tocmai pleci de acasa. Remediul: trebuie sa te intorci in casa si sa mai astepti cateva ore inainte de plecare.

Superstitii care prezic nenorocul Vineri, 13. Teama de ziua de vineri ce cade pe 13 are si un nume: paraskavedekatriafobie (un cuvant grecesc la origine) si reprezinta o forma specializata a fobiei de numarul 13. Scandinavicii credeau ca numarul 13 este unul cu ghinion, deoarece celor 12 semizei din mitologie li s-a alaturat un al treisprezecelea, unul demonic, care le-a adus oamenilor numai nenorociri. Primul eveniment istoric inregistrat legat de vineri 13 este masacrul Cavalerilor Templieri, care a avut loc vineri, 13 octombrie 1307. O alta origine a acestei superstitii priveste Cina cea de Taina, la care au participat 13 persoane, Iisus fiind crucificat intr-o vineri. Mersul pe sub scara. O scara inclinata, sprijinita de un perete, formeaza cu acesta si cu pamantul de dedesubt un triunghi. Triunghiul reprezinta Trinitatea, iar nerespectarea acesteia (mersul pe sub scara) duce la trecerea de partea Necuratului. Pisicile negre. In Egiptul antic, zeita Bast era o pisica neagra. Crestinii, dorind sa se elibereze de toate urmele celorlalte religii, au reusit sa-i convinga pe ceilalti ca pisicile negre sunt demoni deghizati (vezi abilitatea lor de a ramane nevazute in locuri intunecate sau pe timp de noapte) ce trebuie distrusi. In evul mediu se considera ca pisicile negre sunt adjuvantii vrajitoarelor. Varsarea sarii. Sarea a fost un articol extrem de costisitor, folosit doar in scopuri medicale. Din aceasta cauza, varsarea acesteia trebuie evitata cu orice pret. Ideea conform careia acest lucru aduce ghinion poate fi un rezultat al credintei ca s-a varsat sare in timpul Cinei celei de Taina. Aruncarea sarii peste umar este legata tot de utilitatea ei in domeniul medicinii. Daca aceasta nu putea fi ingurgitata, cea mai buna solutie era sa se arunce in ochii demonilor care aduceau boala. Demonii stateau bineinteles la panda in spatele nostru, asteptand momentul propice pentru a ataca.

No comments: